Assalamualaikum dan salam Jumaat kepada anda semua. Semoga anda bersiap sedia untuk menempuh 05 Mei 2013 nanti. Hehehe.. Maaf, saya katakan bahawa saya xdapet nak ngundi Ahad ini sebab nama xde dalam sistem. CisS! Tak apa, bukan cerita pasal PRU13 yang ciksue nak gembar gemburkan pagi ni. Ini tentang coklat ganache. Siap yang tak lalu nak makan coklat memang KESIANn... Ciksue dok godek-godek akak-akak, otai-otai blogger ni dan terjumpa satu blog akak ni PATY'S KITCHEN: HOW TO MAKE CHOCOLATE GANACHE. Hiiiii...apa lagi terus study la macamana nak dapatkan coklat ganache yang terbaik. Cara-caranya rupanya begini:
There are two ways of making the chocolate ganache. One involves melting the
chocolate and then blending cream into it. The second technique involves
heating the cream to a boil, removing it from the heat source and then blending
in the chocolate. With this method, you need to make sure your chocolate has
been grated or finely chopped so that the heat from the cream is ample to melt
all of the chocolate.
If more
chocolate than cream is used, the ganache will be quite thick and fudgy. This
thick type of ganache is used to make truffles, which are then usually rolled
in cocoa powder or powdered sugar. If
more cream than chocolate is used, the ganache will be on the thinner side.
This type of thin ganache is often used to glaze cakes or tortes. Experiment to find the perfect consistency
for each of your desserts.
Translation:
Terdapat dua cara untuk membuat Coklat Ganache. Satu cairkan coklat dan kemudian gabungkan krim ke dalamnya. Teknik yang kedua melibatkan pemanasan krim hingga mendidih dahulu dan kemudian campur ke dalam coklat. Dengan kaedah ini, anda perlu memastikan coklat anda telah diparut atau dicincang halus supaya haba dari krim mencukupi untuk mencairkan semua coklat.
Jika coklat lebih daripada krim yang digunakan, Ganache akan agak tebal dan fudgy. Jenis Ganache tebal ini digunakan untuk membuat truffles, yang kemudian biasanya dilancarkan dalam serbuk koko atau serbuk gula. Jika lebih krim dari coklat digunakan, Ganache akan lebih nipis. Jenis Ganache ini sering digunakan untuk dilapis atas kek atau tortes. Mencuba untuk mencari keselarasan yang sempurna untuk setiap pencuci mulut anda.
Jika tekstur yang sangat berkilat yang diingini pada Ganache, kadang-kadang letakkan sedikit mentega atau minyak sayuran ditambah kepada campuran Ganache.
Haaa...macam itulah gamaknya nak dapatkan Coklat Ganache yang sempurna. Ciksue selalu masukkan krim dulu panaskan ia baru masukkan coklat masakan. Selalunya ciksue buat banyak untuk topping Coklat Cake Moist dan Moist Cheese Moih. Sempat promot lagi tu.
Dibawah ini ialah link blog Paty's Kitchen. Kalau nak tengok video cara buat pun akak Fatimah Jasmin ni letakkan. Silalah kunjungi blog beliau. Terima kasih kepada akak Fatimah Jasmin kongsikan ilmu untuk buat Coklat Ganache. (^_^)
http://patyskitchen.blogspot.com/2012/08/how-to-make-chocolate-ganache-and-frost.html
p/s: B2B..2 weeks ajer lagi..Jaga kesihatan ye..
No comments:
Post a Comment